perjantai 17. lokakuuta 2014

Ensimmäisen suunnittelupajan suuntauksia


Ensimmäinen kolmesta suunnittelupajasta järjestettiin maanantaina osana Avoimen datan kuntakiertuetta Mikkelissä. Keskustelimme otsakkeella Digimaaseutu ja ympäristökasvatus. Järjestelyistä vastasi hankkeen lisäksi kuntakiertueen järjestäjät ja Ruralia instituutti. 

Meitä oli paikalla yhteensä 12 henkeä. Suunnittelupajan ajatuksena on olla ideapajoja konkreettisemmin ja rajatummin jonkin asian äärellä. Avointa karttapohjaista tietoa olikin etukäteen mietitty ideoiksi ja suunnitelmiksi tai virittäydytty muuten vastaanottavaiseen tilaan sen käyttämisen suhteen. Tapaamisen maaperä oli ilostuttavan muheva!

Yksi toteuttamista vaille valmiista aihioista oli Kalevankankaan koulun Majavapolut. Vastaavia koulukäyttöön soveltuvia, mutta muidenkin käyttöön mahdollisia polkuja pohdittiin Urpolan Luontokeskuksen yhteyteen ja toisaalta Rantasalmen matkailun kautta voisi luontopolkuja käyttää esimerkiksi leirikoulutoiminnassa. Metsähallituksen alueille tällaiset polutukset sopisivat myös. Kalevankankaalle ja Urpolaan on jo tehty yksinkertaisempia polkuja seutuhaku.fi-palveluun. Saimme kuulla myös MTT:n suunnitelmista luonnonvarakeskuksiin nojaavista luonnonvarakylistä ja virtuaalisesta Elonkiertopuistosta. Mietinnässä on mm. voisiko ruokaketjua havainnollistaa kartalle oppimispolun tapaan.

Mika Petäsnoro toi esille Häme-wikin, jota on ollut kehittämässä. Wikipohjainen sivusto voisi toimia avoimen tiedon kokoajana myös Etelä-Savossa, ja Häme-wikissä myös Googlen kartta on käytössä - kannattaa kurkata! Poikolan Antti vihjasi, että Wikipedian tai jonkin muun wikipohjaisen sivun täydentäminen osana opetusta voi olla erityisen antoisa ja tärkeä kokemus. 

Geokätköily herätti mukavasti keskustelua. Katselimme Suomen Ladun geokätköilyvideon ja havainnoimme miltä Etelä-Savon geokätköt näyttävät kartalla. Puhuimme yleisesti kätköilyharrastuksesta, pohdimme kaupallisuutta (geokätkön nimessä ei esimerkiksi saa esiintyä yrityksen nimeä) sekä Metsähallituksen suojelualueita ja kansallispuistoja. Metsähallitus on nettisivuillaan ohjeistanut aika selkeästi miten kätköstä suojelualueella toivoo ilmoitettavan. Matkailun tarpeisiin geokätköjä voisi käyttää ainakin olemalla tietoinen lähialueelta löytyvistä kätköistä. Suomen Ladun Mikkelin paikallisyhdistys kouluttaa ja auttaa geokätköilyn aloittamisessa ja käyttämisessä ryhmien kanssa; heillä on myös vuokrattavia gps-laitteita.

Tapaamisessa mainittu Open streetmap voisi olla näissä meidän maisemissamme paljon nykyistä paremmin hallussa. Siitä voisi jatkossa kertoa enemmän - sitä olisi kyllä hyödyllistä osata käyttää. Avoin, muokattavissa oleva kartta ulottuu siis myös mm. Rantasalmelle.

Antti Poikola Open knowledge Finlandista esitteli pyöräilyyn liittyviä avoimen tiedon esimerkkejä. Länsi-Savossa kerrottiin suunnittelupajan jälkeen, että Mikkeliin ollaan perustamassa uutta pyöräilijöiden yhdistystä. Se saattaisikin tuoda aika hauskaa työskentelypintaa seudulle - ehkä fillaristit innostuisivat kartoittamaan Etelä-Savoa laajemmin pyöräilyn näkökulmasta ja pyöräillen. Jos tunnet Mikkelin fillaristeja niin vinkkaahan vaikka tuonne oikean laidan boksiin yhteystietoja! Antin esittelemistä ratkaisuihin ja sivustoihin kannattaa tutustua - tässä listaus niistä käyttöönne:
       
Olemme maanantaisen jäljiltä todella lähellä yhteisen oppimisen alkua: loppukierroksen perusteella kiinnostusta kurssi- tai muun muotoiseen oppimiseen löytyy. Lienee mahdollista toteuttaa ja tukea muutamia keissejä jo tämän hankkeen resursseilla - olen aivan innoissani jos saamme Etelä-Savon nettikarttamaailmavalloituksen alulle ja jatkumaan. Kannattaa olla kuulolla jatkosta! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti