tiistai 8. joulukuuta 2015

Ensimmäisen työpajan koontia

Kokoonnuimme viime viikolla hankkeen ensimmäiseen työpajaan. Hankkeessa räpiköidään nettikarttojen käytön parissa ja kootaan ympäristökasvatukseen liittyvää sisältöä kartalle, ja tätä vertaisoppimista tukee asiantuntijakouluttajana Antti Poikola.

Käytimme työpajassa ensin Googlen My maps / Omat kartat -palvelua ja Picasa-verkkoalbumia. My mapsin kanssa voi testailla surutta vaikka mitä, koska kartat on helppo poistaa ja toisaalta niitä ei tarvitse julkisesti jakaa. Aiemmasta postauksesta löytyvät ennakkotehtävät, joiden avulla pääsee kiinni näihin kahteen työkaluun. Minulle itselleni on päässyt käymään niin, että olen pari kertaa opetellut kartojen tekemistä My mapsiin mutta unohtanut osaavani sen. Tässä työssä avasin palvelun jälleen yllättyen siitä, että mun Omat kartat -listassahan onkin jo jotain ja ilmeisesti minä se itte olen nämä piskuiset reittikartat tänne tallentanut…

Yksi tavoite projektissa onkin tehdä nettikartoista sellaisia arkisia työkaluja, että niitä tohtii käyttää myös jatkossa.
Muistutukseksi:
https://www.google.fi/maps/ vasemman yläreunan kolmesta viivasta aukeaa valikko, josta pääsee omiin karttoihin.
Picasassa uusia kuvia pääsee lisäämään ylävalikon “Lähetä”-toiminnolla. Joissain älypuhelimissa on puhelimen omassa valokuvakansiossa suora jakomahdollisuus Picasaan, ja silloin kuvat menevät yleensä suoraan johonkin valmiiseen albumiin (esim. Profiilikuvat).
Työpajassa kurkattiin vähän myös Lightroom-ohjelmaa, koska muutama oli senkin karttatoimintoja käyttänyt. Lightroomissa kuvat saa samoin tavoin näkymään kartalle kuin Picasassakin. Tämä onnistuu sekä kuvaan automaattisesti liitetyn GPS-tiedon avulla että vetämällä kuva kartalle ohjelmassa. Karttapohjana on Googlen kartta, ja karttatoiminto vaatii nettiyhteyden. Googlen karttasivulle siirtyminenkin onnistuu, kun etsii kuvan metadatan GPS-koordinaatit ja niiden viereisen nuolen. Tässä vielä video, jos haluatte tsekata mitä kaikkea tämä karttajuttu Lightroomissa sisältää.

Lounaalle kävellessä testattiin Actionbound-sovelluksen avulla kasattua tehtävärataa. Ratojen tekeminen on ilmaista kouluille ja yksityishenkilöille. Ehtona on, että radat ovat julkisia - piilotettuja, vain tietyn porukan kanssa jaettuja ratoja voi tehdä maksua vastaan. Sovelluksen lataaminen taas on kaikille ilmaista. Actionbound-ratoja kannattaa siis heidän, joille käyttö muutoin olisi maksullista, tehdä yhteistyössä jonkun koulun kanssa! Myös Otavan Opisto on koulu, joten kertokaahan heti jos tahdotte apua radan tekemiseen johonkin yhteyteen.

Maaliskuun loppuun mennessä kartalla pitäisi olla myös Mikkelin seudulta ympäristökasvatukseen liittyvää sisältöä. Sen pitäisi siis olla paitsi vapaasti saatavilla, myös ilmaiseksi sinne laitettavissa. Jälkimmäinen on melkoinen vaade, sillä monesti jokin osa tai menetelmä maksaa, mutta täysin ilmaisiakin asioita onneksi löytyy. Mitä enemmän ihmisiä on mukana tiedon tuottamisessa ja saamisessa kartan muotoon, sitä parempi. Teidän kaikkien on siis tarkoitus tehdä työpajojen aikana karttamuotoisia esityksiä, jotka myös jäävät käyttöön hankkeen jälkeen.

Mahdollisia mielenkiintoisia sisältöjä kartalle löytyikin todella paljon. Vain osaa ehdittiin hitusen pohtia työpajassa, mutta listalle päätyi mm. erilaiset historiatiedot, kauniit paikat, ravinnon ja muun materian kiertokulku, muutokset ympäristössä, esteettömät reitit sekä retkikohteiden kunto/kuljettavuus. Todella monen sisällön kohdalla herää epäilys, että tämähän on varmasti jo tehty. Otankin mielelläni vastaan kaikenlaisia vinkkejä mielenkiintoisista sisällöistä nettikartoilla.

Seuraava työpaja järjestetään tammikuussa. Jos kiinnostuit tulemaan mukaan tai kokoamaan sisältöä ja taitoja työpajojen ulkopuolella, niin otathan yhteyttä (kerttu.hakala@otavanopisto.fi).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti