tiistai 15. joulukuuta 2015

Kulkutapoja kartalla

Yksi olennainen osa ympäristövaikutuksistamme muodostuu siitä, miten liikumme. Maailmassa toki liikkuu paljon ja kaikkea, ja yksilölliset liikkumistavan valinnat ovat aina seurausta yhdyskuntarakenteesta ja yleisestä liikennejärjestelmästä. Joskus on hyvä tarkastella järjestelmien antamien mahdollisuuksien ja rajoitteiden lisäksi omaa kulkemista: Onko minulla todenmukainen kuva siitä, minkä verran esimerkiksi autoilen tai kuinka pitkiä matkoja sitä tuleekaan käveltyä?
Innostuin työpajan jälkeen testaamaan Sports Tracker -sovellusta omien kulkutapojeni tarkkailussa. Sovelluksen valikoimasta löytyy suoraan kävely, juoksu ja pyöräily. Näiden lisäksi nappasin käyttöön moottoriurheilun, jota tarkensin sitten aina tarvittaessa linja-autoksi tai henkilöautoksi. Klikkasin siis vain "harjoituksen" käyntiin aina kun vaihdoin paikkaa ja lopetin sen, kun saavuin perille. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta unohduksia sattui aivan valtavasti silti.
Reitit piirtyivät siis kartalle automaattisesti kunhan vain sattui lähtiessä tulemaan mieleen klikata harjoitus käyntiin. Niiden saaminen kartallekin onnistuu automaattisesti sekä sovellukseen että kirjautumalla sivustolle. Pohjakarttana on Open street map. Halusin kuitenkin tietyn jakson reitit ja kulkutavat yhdelle samalle kartalle niin, että kukin kulkutapa olisi merkitty tietyllä värillä. Tätä varten kunkin reitin voi tallentaa koneelle gpx-tiedostona "export"-toiminnolla, jonka jälkeen ne voi tuoda haluamalleen karttapohjalle.
GPX Editorin kanssa temppuilua.
Testasin tuontia GPX editor -sivustolle. Editorilla pystyin täydentämään niitä reittejä, joista oli alku jäänyt unohduksen takia pois ja myös lisäämään kokonaan uusia reittejä. Pääsin nopeasti vauhtiin reittien kanssa, mutta "edit - remove last section" -toiminto oli ahkerassa käytössä ohjelman piirrellessä reittejä aivan käsittämättömillä kiemuroilla (ks. kuva). Lopulta ymmärsin, että käytin reitittämiseen Google Drivea eli reitit piirtyivät autoreitteinä - jos klikkaan reitin jatkumaan väärälle puolelle tietä, ottaa google käännökset liikennesääntöjen mukaisella protokollalla. Pysytään siis oikealla kaistalla...

Reiteille oli helppoa valita oma värinsä kulkutavan mukaan. Nämä värit eivät kuitenkaan siirtyneet eteenpäin, kun yritin sitten aukaista reittejä Googlen Omissa kartoissa tai GPS Visualizerissa. Ensin mainittu lykkäsi kaikki samalla värillä, ja Visualizer taas kehitti jokaiselle reitille oman värinsä. Lopulta päätin työstää karttaa Googlen puolella, edes hieman tutulla maaperällä. Tarjolla siis näin postauksen loppuun keskeneräinen, mutta kartta kumminkin. Pidemmällä aikavälillä matkapäiväkirjan pitäminen moisella tuskanähräyksellä ei taitaisi olla mielekästä, joten minulle on vinkattu että muutaman mutkan saattaisi säästää Moves-sovelluksella, joka päätyikin tuonne testausjonoon.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti