torstai 11. helmikuuta 2016

Kasvien maailmankartta

Karttojen yhteistuotanto on hauskaa puuhaa. Kehittelin monikulttuuriselle aikuisopiskelijaryhmälle menetelmän, jonka avulla kasvien opiskelu voidaan aloittaa tutuista kasveista käsin ja tutustua samalla sekä tekijänoikeuksiin että tiedon tallentamiseen yhteiskartalle.

Menetelmää voisi soveltaa moneen muuhunkin karttapohjaiseen tietoon, ja oikeastaanhan melkein kaikki tieto kasvattaa kokoaan jos sen liittää kartalle. Jos kuva kertoo tuhat sanaa, kuva kartalla kertoo miljoona. Joka tapauksessa erityisen mielekästä koko maailman kartan käyttäminen on toki ryhmissä, joissa ihmiset ovat viettäneet aikaa useammassa maapallon kolkassa.

Kasvien maailmankartta -tunnit olivat osa Otavan Opiston monikulttuurisen peruskoululinjan opetusta. Aikaa menetelmään voi käyttää enemmänkin, mutta tavallinen kaksoistuntikaan ei loppunut kesken vaan pääsimme hyvin loppuun saakka. Kasvien tietoja kartalle tuli lisätyksi aika niukasti, mutta sitäkin enemmän niistä keskusteltiin kun kasveja käytiin yhdessä läpi.

Menetelmä on vapaasti käytettävissä, kokeiltavissa ja paranneltavissa! Sen löytää kuvattuna täältä ja siihen liittyvät tehtävädiat tästä alta. Kartta, jota käytimme opistolla, on myös täysin vapaasti täydennettävissä. Jos käytät karttaa ja haluat tehdä muokkauksia merkintöihin, voit ottaa yhteyttä minuun esim. tämän blogin kautta. Tämänhetkinen tilanne Kasvien maailmankartalla löytyy täältä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti