keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Maan kasvukunnon tarkkailua Google Earthissa

Maan kasvukunnon arviointiohjeet avoimen nettiaineiston avulla on koonnut Harri Hakala.

Google tarjoaa ilmakuvia, joita voi hyödyntää peltolohkojen kasvukuntoa arvioitaessa.
Peltolohkot-palvelussa voit syöttää tilan numeron, ja palvelu näyttää tilan lohkot googlen kartalla. Palvelu laittaa ilmakuvassa/kartalla lohkojesi päälle korostusvärin. Näin voit esim. havainnollistaa tilasi lohkotilannetta silloin, kun keskustelet tilasi kehittämisestä muiden kanssa.

Tarkemmat havainnot onnistuvat paremmin paljailla kuvilla ilman korostusväriä Googlen kartoilla. Kuvausajankohdasta ja kuvien laadusta riippuu, mitä kaikkea kuvista näkee. Parhaimmillaan niistä näkee paljon esim. kasvuston vahvuudesta ja vesitaloudesta.
Google Earth –sovelluksessa näkyy kuvauspäivämäärä alalaidassa. Selaimen kautta googlemapsilla katsotaan samoja kuvia, mutta siellä ajankohtatietoa ei näy. Google Earthissa voi katsoa googlen aiempia ilmakuvia. Tällä hetkellä niitä on melko vähän käytössä, mutta niitä tulee vähitellen lisää. Klikkaamalla työkalupalkin kellosymbolia saat näkyviin liukusäätimen, jonka avulla voit liikkua eri ikäisten kuvien välillä.

Erityisesti vesitalouden kannalta on tärkeää tarkastella lohkojen pinnanmuotoja. Tämä onnistuu maanmittauslaitoksen tarjoamien laserkeilausaineistojen avulla. Maan kasvukunnon asiantuntija Tuomas Mattilaopastaa ja näyttää myös videossa kuinka maanmittauslaitoksen aineisto saadaan käyttöön halutulta alueelta, visualisoidaan korkeustiedot ja siirretään ne Google Earthin kuvaan. Näin saadun kartan hyödyntämistä vesitalouden pohdinnassa Mattila tarkastelee toisessa videossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti