tiistai 29. maaliskuuta 2016

Legoanimaatioita karttapohjalle


Pieni legoanimaatio on tapa tehdä nopeasti ja hauskasti esimerkiksi jokin reittimallinnus kartapohjalle. Nämä ohjeet neuvovat animaation teon alusta loppuun. Ohjeet voi ladata vaikka printattavaksi myös täältä.

Taustakartan tulostaminen  

Maanmittauslaitoksen tiedostopalvelusta https://tiedostopalvelu.maanmittauslaitos.fi/tp/kartta löytyy joukko cc-lisensoituja kartta-aineistoja, joita saa käyttää kunhan mainitsee lähteen ja latausajankohdan. Näiden karttojen varaan voi rakentaa tarinoita millä mittakaavalla tahansa.

Näillä ohjeilla saat sähköpostiisi Suomen peruskartan (karttakirjakuva, jossa on merkittynä suurimmat kaupungit, vedet ja korkeusväritys):

  1. Avaa Maanmittauslaitoksen avointen aineistojen tiedostopalvelu https://tiedostopalvelu.maanmittauslaitos.fi/tp/kartta.
  2. Valitse Yleiskarttarasteri - painoväri.

tiedostopalvelu1.png

3. Valitse koko Suomi karttaa klikkaamalla. Valittu alue värjäytyy punaiseksi ja valinta tulee näkyviin valittuihin tuotteisiin oikeaan reunaan.
tiedostopalvelu2.png
4. Klikkaa “Tee lataustilaus”.  tiedostopalvelu3.png

5. Klikkaa itsesi eteenpäin kohdasta Jatka, täytä tietosi ja lukaise käyttöehdot (lyhyt versio: saat käyttää, mutta mainitse lähde). Kun klikkaat jatka, saat karttakuvan sähköpostiisi.

tiedostopalvelu4.png

Tiedostopalvelu5.png

6. Lisää kuvaan lähdetiedot (esim. Kartta Maanmittauslaitoksen yleiskarttarasteri, 03/16) ja tulosta se, mieluiten kokoon A3.

Animaation tekeminen

Kuva-animaatioita voi tehdä usealla eri sivustolla, tässä on käytetty sivustoa  http://gifcreator.me/.

1. Suunnittele kuvasarja, jonka haluat kartalla tehdä. Ota esille tulostamasi karttapohja ja varaa tarvitsemasi legot tai muut pikkuesineet käden ulottuville.

2. Kuvaa kuvasarja.
Vinkkejä:
Kuvatessa kuvausväline on syytä lukita esim. jalustan tai vaikkapa tuolien avulla yhteen kohtaan, johon sen voi myös jättää paikoilleen. Kätevintä on, jos yksi henkilö hoitaa kuvaamisen ja toinen legojen siirtelyn. Huolehdithan, että kartan lähde näkyy ainakin ensimmäisissä, mutta mieluiten jokaisessa kuvassa.
Jokaista siirtymää kohden on hyvä ottaa useita kuvia. Muista siirtää joskus useampaa legoa (esim. yhden tyypin jalkaa, toisen kättä tai rintamasuuntaa) kerralla, niin saat mukaan elävyyttä.
Kaikkiaan kuvasarja voi sisältää 200 kuvaa, mutta jo viidellä kuvalla saa toimivan siirtymän vaikkapa Kouvolasta Seinäjoelle.

3. Siirrä kuvat koneelle.

4. Valitse kaikki kuvat ja pienennä niitä halutessasi prosentuaalisesti, esim. 30-40 % alkuperäiskoosta.

5. Mene http://gifcreator.me/ ja lähetä kuvat sinne klikkaamalla “Upload Images”.

Gifcreator1.png

6. Ruudun oikeassa laidassa alkaa kuvien latautumisen jälkeen pyöriä esikatseluvideo. Säädä vielä kuvan kokoa haluamaksesi Image Size -kohdasta. Animaation nopeutta voi säätää kohdasta Animation speed ja nopeutta kannattaa testailla seuraamalla esikatseluanimaatiota.

7. Voit vielä säätää yksittäisten kuvien nopeutta sekä kuvien järjestystä animaatiossa vapaasti. Nopeutta pääset säätämään, kun klikkaat kuvaa ja kirjoitat halutun nopeuden aiemman luvun tilalle. Kuvan paikkaa voi vaihtaa nappaamalla siitä kiinni ja siirtämällä sen haluttuun kohtaan.

Gifcreator2.png

8. Kun olet testannut että animaatio toimii halutulla tavalla tee se valmiiksi klikkaamalla “Create GIF animation”. Lataa animaatio itsellesi valitsemalla “Download GIF”. Lataaminen on tehtävä noin tunnin kuluessa, sillä kuvat ja muut tiedot poistuvat palvelusta automaattisesti.

9. Voit lisätä lataamasi animaation esimerkiksi blogiin samalla tapaa kuin lataisit sinne kuvan. Useimmat blogialustat ymmärtävät gif-animaation automaattisesti. Älä hätäänny, vaikka animaatio ei koneella liikkuisikaan - blogissa se liikkuu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti